Luisjes alarm!

Juf.valerie/ oktober 6, 2020

Momenteel blijft het thema ‘Luizen’ een hardnekkig probleem. Graag zetten we wat weetjes/tips op een rijtje, misschien kan dit jullie helpen.

Foto van luisjes in verschillende stadia.Foto van neten in het haar, ook dagelijks kammen met netenkam!

  • Als je start met een behandeling, luizenshampoo, koop een degelijk product bij de apotheker en vraag goed raad hoe dit werkt. Meestal heeft dit deze werking: Vloeistof veelvuldig in het haar masseren en even laten trekken, daarna maak je het haar nat en wrijf je de vloeistof verder in tot het schuimt. Pas dan mag je alles uitspoelen! Daarna gebruik je eventueel een crèmespoeling. Dit herhaal je na 8 dagen! Niet te veel of eerder want luizen komen resistent.
  • Nat kammen is bewezen de beste methode om je hoofd luisvrij te krijgen. Wie van tevoren crèmespoeling inmasseert, voorkomt dat de luizen richting de hoofdhuid vluchten. Het blijft desondanks een gevecht van lange adem. Twee weken dagelijks kammen is de norm.
  • Vaak gebruiken mensen een preventieve spuit die ze over het haar spuiten, maar dit heeft geen enkel effect als je niet eerst alle luizen en alle neten verwijderd! Soms kan dit helpen om preventief te werken. Ook het dagelijks smeren van lavendelolie (sterke etherische olie) achter de oren kan preventief helpen. MAAR enkel als er geen luizen en geen neten in het haar zitten. Deze middeltjes doden de luizen en neten niet. Het is ook niet bewezen dat ze 100% werken!
  • Neten kunnen echter tot 10 dagen overleven op kleding of in bedden! Luizen wegwassen door het haar vaker te wassen is geen oplossing. Luizen overleven immers een wasbeurt. Ze kunnen niet zwemmen, maar als luizen in contact komen met water, klampen ze zich stevig vast aan het haar.
  • Luizen zitten dus ook op beddengoed, kleren, knuffels, kammen, stoelbekleding enzovoort. Als u ze daar laat zitten, heeft het hele gezin zó weer luizen. De hoofdluis kan echter bij kamertemperatuur twee dagen overleven zonder de mens. Neten overleven langer. Doe daarom op de dag waarop u begint met de luizenbestrijding het volgende: Was alle kleren, beddengoed, jassen, sjaals, knuffels enzovoort op ten minste 60 graden. Wat niet kan worden gewassen, of niet zo warm, moet u een week in een afgesloten plastic zak bewaren. Hoe kouder het is, hoe korter de luizen leven. Daarom is het ook een idee als u de kleding een dag in de diepvriezer legt. •Geef beklede stoelen, kussens, vloerkleden en de autobekleding een extra grondige beurt met de stofzuiger. •Maak kammen en haarborstels luizenvrij (Hoe: laat ze een uur weken in een luizendodend middel of desinfecteer ze met alcohol of laat ze een week in een afgesloten plastic zak zitten of was ze in de afwasmachine, wasmachine/met de hand, met keukenhandschoenen! op 60 graden of stop ze 30 minuten in een hete wasdroger.)
  • Is het probleem te hardnekkig, dan raden we aan om uw kind een paar dagen thuis te houden tot alle luizen EN neten verdwenen zijn, want uit ervaring weten we dat dit probleem heel snel doorgaat naar andere kinderen. Kinderen komen heel dicht bij elkaar, prutsen aan elkaars haren of knuffelen elkaar.
  • Indien je nog vragen hebt, mag je steeds de juf contacteren.
Share this Post